News Update :

Soal Jawab IMAM AL GHAZALI dengan Muridnya

Sunday, October 28, 2012


TEKS INI HANYA DIAMBIL PETIKAN SOALAN DAN JAWAPAN DARIPADA IMAM AL-GHAZALI. IA ADALAH TEKA TEKI DI ANTARA IMAM AL-GHAZALI DGN ANAK MURIDNYA.

S = APAKAH YANG PALING DEKAT DENGAN DIRI KITA DI DUNIA INI?
J = MATI. SEBAB ITU JANJI ALLAH BAHAWA SETIAP YANG BERNYAWA PASTI AKAN MATI ( SURAH ALI-IMRAN : 185)

S = APA YANG PALING JAUH DARI KITA DI DUNIA INI?
J = MASA LALU. BAGAIMANAPUN KITA, APAPUN KENDERAAN KITA, TETAP KITA TIDAK AKAN DAPAT KEMBALI KE MASA YANG LALU. OLEH SEBAB ITU, KITA HARUS MENJAGA HARI INI, HARI ESOK DAN HARI-HARI YANG AKAN DATANG DENGAN PERBUATAN YANG SESUAI DENGAN AJARAN AGAMA

S = APA YANG PALING BESAR DI DUNIA INI?
J = HAWA NAFSU. MAKA KITA HARUS HATI-HATI DENGAN NAFSU KITA, JANGAN SAMPAI NAFSU KITA MEMBAWA KE NERAKA.

S = APA YANG PALING RINGAN DI DUNIA INI?
J = MENINGGALKAN SOLAT. GARA-GARA PEKERJAAN DAN URUSAN DUNIA, KITA TINGGALKAN SOLAT

S = APA YANG PALING BERAT DI DUNIA?
J = MEMEGANG AMANAH. TUMBUH-TUMBUHAN, BINATANG, GUNUNG DAN MALAIKAT SEMUA TIDAK MAMPU KETIKA ALLAH SWT MEMINTA MEREKA MENJADI KHALIFAH PEMIMPIN DI DUNIA INI. TETAPI MANUSIA DENGAN SOMBONGNYA BEREBUT-REBUT MENYAGGUPI PERMINTAAN ALLAH SWT SEHINGGA BANYAK MANUSIA MASUK KE NERAKA KERANA GAGAL MEMEGANG AMANAH.

S = APA YANG PALING TAJAM SEKALI DI DUNIA INI?
J = LIDAH MANUSIA. KERANA MELALUI LIDAH, MANUSIA DENGAN MUDAHNYA MENYAKITI HATI DAN MELUKAI PERASAAN SAUDARANYA SENDIRI.
P/S: IMAM AL GHAZALI merupakan seorang insan yang hebat, sangat sangat hebat dengan ilmunya, sikap wara' nya, tabahnya dan lain-lain. wajar bagi kita mengambil berat dengan pandangan-pandangan, kata-kata, pesanan- pesanan daripada orang-orang alim Ulama, lagi lagilah orang yang masyur, yang nama mereka disebut satu dunia. Ingin menjadi orang yang hebat, ikutlah pesanan orang yang hebat..

Share this Article on :

0 comments:

Post a Comment

 

© Copyright IMAN Club 2010 -2011 | Redesign by Manan Qayyim.